MAKE IT HAPPY...

Farsangi (szalagos) fánk…..avagy van pofánk a fánkhoz már 2020 elején

 

Nem is tudom hol kezdjem. Lehet nem görcsölöm túl annak ellenére, hogy ez az első blogom, rajta pedig az első blogbejegyzésem…..alakul minden idővel. Ti pedig – Kedves Olvasók – nézzétek el nekem az amatőr hibákat 😀

Szóval bele is csapnék az elsőbe…..

Úgy történt, hogy Újév első hétvégéjére teljesen kifüggtük a húst így ki kellett találni valamit a hétvégére ami kellőképpen laktató-húsmentes-és az egekbe lövi majd a vércukorszintünket. Ennek az izgalmas triumvirátusnak a gyermekeként született meg az ötlet: legyen fánk! No nem még egy karácsonyi, annál inkább farsangi.  De januárban???? Pontjó! 😉

Szóval a szombati bevásárlás-agyhalál után nekiugrottam és sikerült egy ipari mennyiségű light-os palóclevest összedobni amihez pont illeni fog a fánk, bár szombat lévén még jövő csütörtökön is én fogom enni a maradékot (egyedül).

Amíg főtt a leves addig összeraktam a tészta hozzávalóit az alábbiak szerint:

RECEPT kb. 20 db-hoz

A KELT TÉSZTÁK EGYIK FONTOS ALAPSZABÁLYA, HOGY AZ HOZZÁVALÓK LEGYENEK SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰEK, GONDOLOK ITT A LISZTRE, TOJÁSRA, VAJRA. SZÓVAL HA ILYEN ÉTELBEN GONDOLKODTOK, REGGEL MÁR CÉLSZERŰ AZ ALAPANYAGOKAT A KONYHAPULTRA TENNI A HŰTŐBŐL/SPAJZBÓL!

  1. Az élesztőt a langyos cukros tejben elkevered és meleg helyen letakarva hagyod, hogy kicsit felfusson
  2. Egy nagyobb tálba szitálva teszed a liszteket, sót. (ha édesen szeretnéd, akkor a plusz cukor illetve a citromhéj is itt kerül a tálba). Mélyedést készítesz a közepébe; mehet bele a tojássárgája, a felfutott élesztő, a maradék langyos tej.
  3. Elkezded összedolgozni kézzel, szépen lassan. Vagy beledobsz mindent a gépi dagasztótálba.
  4. Amikor épphogy egybeállt a massza, 3 részletben hozzáadagolod az olvadt vajat úgy, hogy közben mindig hagysz pici időt, hogy szívja magába a tészta az adagot.
  5. Alapos dagasztás után, lágy-fényes tésztát kell kapjunk (ha munka közben sokáig ragacsos, tegyél hozzá még lisztet) és akkor jó ha elválik a táltól.
  6. Kelesztőtálban letakarva, meleg helyen egy órát kelesztem, de ha nagyon meleg van a lakásban 45 perc is elég lehet.
  7. A duplájára nőtt tésztát lisztezett felületre borítjuk- és kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk.
  8. Fánkszaggatóval, annak hiányában egy pohárral köröket szaggatunk, amiket letakarva kb. 10 percig pihentetünk. A leszakadó maradványok miatt ne aggódjunk; gyúrjuk össze újra/nyújtsuk megint/szaggassuk.
  9. Magasfalú lábasban legalább 3-4 ujjnyi magasan öntsük az olajat és kezdjük hevíteni…..én a leszakadó tésztadarabokkal szoktam ellenőrizni, hogy elég forró-e.
  10. A tésztakorongok közepébe az ujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk és a horpadt oldalával rakjuk az olajba.

Tipp* – Én a leszakadó maradványtésztákkal szoktam ellenőrizni a tészta keltségét. Ha lemerül a lábas aljára akkor nem kelt meg eléggé, akkor pedig várni kell még a sütéssel. Akkor jó ha úsznak az olaj tetején.

  1. 2-3 korongot süssünk egyszerre max. mert a fánkok sülés közben megnőnek. Fedő alatt egy-egy perc oldalanként. Figyeljünk oda, mert ha túl hamar pirul akkor vissza kell venni a hőfokból, ha meg nem pirul akkor feljebb tekerni. Elég játékos 🙂
  2.  Konyhai papírtörlőn leitatjuk a fölösleges olajat, porcukorral, házi lekvárral tálalhatjuk

 

Tudom, hogy kezdőként sokszor nem egyértelmű egy-egy recept, ezért igyekszem mindig fázisfotókat  is csatolni a végeredményhez, hogy ti is lássátok, hogyan is kell kinéznie azokban a bizonyos szakaszokban az ételnek:

Aki már január 02-tól a beachbody-ra gyúr annak nem ajánlom, hogy nekiugorjon…..de aki fokozatosan tér vissza hozzám hasonlóan a gyomorkímélő mindennapokhoz, az havonta egyszer bevállalhatja a kipróbálását. Valaki a családban tuti fog örülni!

Nyugi! Menni fog! Neked is <3

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!